Τι είναι το
With A Little Help From My Chef

“Oh, I get by with a little help from my friendsMm, gonna try with a little help from my friends

Joe Cocker

Όταν ο Joe Cocker ερμήνευε με συγκλονιστικό τρόπο το τραγούδι των Beatles “With a little help from my friends” μάλλον δεν είχε στο νου του τη μαγειρική, αλλά ποτέ δεν ξέρεις… Το With A Little Help From My Chef είναι λογοπαίγνιο με τον τίτλο του τραγουδιού, αλλά κυριολεξία σε αυτό που υπόσχεται:

Βοήθεια στο σπίτι από τον έμπειρο σεφ που έρχεται να μας λύσει τα χέρια στο καθημερινό φαγητό. Το μαγείρεμα είναι απόλαυση, αλλά μόνο όταν έχεις την πολυτέλεια να το αντιμετωπίσεις έτσι.

Συνήθως είναι μια καθημερινή υποχρέωση, που έρχεται να προστεθεί στις άπειρες άλλες της ημέρας. Πρέπει να φάμε όμως…

Συχνά -πολύ πιο συχνά απ’ όσο θα θέλαμε- καταφεύγουμε σε delivery ή πρόχειρες λύσεις που δεν μας προσφέρουν τελικά ούτε σε γευστική απόλαυση, ούτε σε θρεπτική αξία, ενώ κοστίζουν και δυσανάλογα πολύ.

Ο Γιάννης μάς προσφέρει τη λύση: Έρχεται στο σπίτι μας και μαγειρεύει για μας.

Φεύγοντας, θα αφήσει στο ψυγείο μας το φαγητό της εβδομάδας σωστά αποθηκευμένο και το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουμε είναι να το ζεστάνουμε. Θα έχουμε γρήγορα και εύκολα πραγματικό σπιτικό φαγητό στο τραπέζι. Θα έχουμε κερδίσει πολύτιμο χρόνο και θα είμαστε σίγουροι ότι αυτό που τρώμε είναι καλομαγειρεμένο φαγητό, με τα σωστά υλικά και τη σωστή συντήρηση.

Θα έχουμε κερδίσει επίσης χρήματα, καθώς το κόστος θα είναι χαμηλότερο από τα delivery στα οποία καταφεύγουμε συχνά αλλά και την απώλεια χρημάτων από τα υλικά που μένουν στο ψυγείο μας επειδή δεν προλαβαίνουμε να τα μαγειρέψουμε, ή τα φαγητά που χαλάνε επειδή δεν ξέρουμε να τα αποθηκεύσουμε σωστά.

Επιπλέον, ίσως αρχίσουμε ξανά, With a little help from my chef να τραπεζώνουμε φίλους, μια αγαπημένη συνήθεια που πολλοί εγκαταλείψαμε λόγω έλλειψης χρόνου για το μαγείρεμα.

Ο Γιάννης μπορεί να μας απαλλάξει από τον κόπο και την κούραση. Εμείς, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να καλέσουμε τους φίλους μας και να περάσουμε καλά.

Το γεύμα, το αφήνουμε στα έμπειρα χέρια του Γιάννη…

Λίγα Λόγια Για τον Γιάννη

Άρχισα να μαγειρεύω στα 15 μου, «βάζοντας ένα χεράκι» στην κουζίνα του σπιτιού. Τελειώνοντας το σχολείο, αποφάσισα να σπουδάσω Τεχνολογία Τροφίμων. Παράλληλα με τις σπουδές , μπήκα πιο βαθιά στην κουζίνα, όταν η οικογένειά μου άνοιξε το 1997 το μεζεδοπωλείο «Καλλίγευστον» στο Γύθειο, το οποίο δουλέψαμε ως το 2000. Πήρα το πτυχίο μου και ξεκίνησα να εργάζομαι ως Τεχνολόγος Τροφίμων, δουλειά η οποία μου αρέσει πάρα πολύ αλλά η κουζίνα αρχίζει να με κερδίζει. Μαγείρευα όλο και συχνότερα, με το μεράκι του ερασιτέχνη, αξιοποιώντας και εφαρμόζοντας όμως στην πράξη τις γνώσεις για τις διαδικασίες παραγωγής των τροφίμων που είχα από τις σπουδές και έπαιρνα μέσα από τη δουλειά μου στις εταιρίες τροφίμων. Σταδιακά άρχισα να συνειδητοποιώ ότι η μαγειρική προσφέρει χαρά και απόλαυση στους φίλους μου. Μαζευόμασταν στα τραπέζια -έκανα πολλά τραπέζια στο σπίτι μου- και πάνω από το φαγητό περνούσαμε καλά. Το μαγείρεμα έγινε μέρος μιας ευρύτερης κοινωνικής διαδικασίας. Έγινε αγαπημένη κατάσταση (για μένα αλλά και τους φίλους). Οι φίλοι μου μάλιστα, ήταν αυτοί που με παρότρυναν να κάνω αυτό που ούτως ή άλλως ήξερα και ο ίδιος ότι ήθελα αλλά δίσταζα: να μαγειρεύω επαγγελματικά. «Το έχεις, γιατί δεν το αξιοποιείς ;» «Θες να έρχεσαι σπίτι μας να μας μαγειρεύεις και να σε πληρώνουμε;»

Θες να έρχεσαι σπίτι μας να μας μαγειρεύεις και να σε πληρώνουμε;

With a little help from my chef
Από τον Γιάννη Χασανάκο

Από την Τεχνολογία Τροφίμων στη μαγειρική

Από το 2002 ως το 2012, δούλεψα σε εταιρίες παραγωγής τροφίμων και συνεργάστηκα ως εξωτερικός συνεργάτης σε μεγάλο φάσμα της παραγωγής (από κρέατα, ψάρια και σφολιάτες  ως  δίκτυα διανομής τροφίμων, σούπερ μάρκετ και εστιατόρια).

Από το «Κονσερβοκούτι» στο «Bread and Roses»

Το 2013 μπήκα ως επαγγελματίας στην κουζίνα συμμετέχοντας στη δημιουργία του συνεργατικού «Κονσερβοκούτι» στη Νεάπολη Εξαρχείων, το οποίο έγινε αγαπημένο στέκι πολλών ανθρώπων. Μαγείρευα  εκεί σταθερά μέχρι το 2020, όταν το μεζεδοπωλείο μας  χτυπήθηκε από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Μετακόμισα επαγγελματικά στο επίσης συνεργατικό «Bread and Roses» στην Ομόνοια, μέσα στη στοά της Πανεπιστημίου 64, όπου θα με βρείτε να  μαγειρεύω ακόμα.

Τώρα, ήρθε η ώρα για να ξαναμαζευτούμε «γύρω από ένα τραπέζι»

Μέσα από την καθημερινότητα, με δύο παιδιά πλέον στο δημοτικό, βλέπω ότι οι ανάγκες της οικογένειας μου και των ανθρώπων γύρω μου έχουν αλλάξει.  Η  έλλειψη χρόνου που όλοι έχουμε «παλεύει» με  την επιθυμία μας για ποιοτικό φαγητό με λογικό κόστος σε καθημερινή βάση. Έτσι σκέφτηκα να κάνω πράξη και εκείνη την αρχική ιδέα τους:

 «Μήπως να έρχεσαι σπίτι μας να μαγειρεύεις;».

Και έτσι γεννήθηκε το «With a little help from my chef»

Close
Copyright © 2022 ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΣΑΝΑΚΟΣ. Made with by Manolis.