Πώς λειτουργεί το
With A Little Help From My Chef

Η γνωριμία

Μετά την πρώτη επικοινωνία, ο Γιάννης έρχεται στο σπίτι μας για να γνωριστούμε, να μάθει τις προτιμήσεις μας στο φαγητό, να καταλάβει τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας, να δει την κουζίνα μας και τον εξοπλισμό μας. Θα μαγειρεύει για μας και την οικογένειά μας και το μενού θα είναι προσαρμοσμένο σε μας. Παράλληλα, όμως, θα μας δώσει λύσεις και εναλλακτικές που ίσως δεν είχαμε σκεφτεί ποτέ.

Το μενού

Αποφασίζουμε μαζί για το μενού της κάθε εβδομάδας, τις αγορές που θα χρειαστούν και την ημέρα που θα έρθει για να μαγειρέψει τα γεύματα.

Το μαγείρεμα

Την ημέρα και ώρα που έχουμε συνεννοηθεί, ο Γιάννης έρχεται σπίτι μας με τα σύνεργά του και την καλή του διάθεση, μαγειρεύει το μενού, τακτοποιεί τα φαγητά στα σκεύη στα οποία θα αποθηκευτούν μέχρι την κατανάλωση, μας αφήνει οδηγίες για το ζέσταμά τους και τη διατήρησή τους, καθαρίζει την κουζίνα και φεύγει.

Τα ψώνια

Κατόπιν συνεννόησης ο Γιάννης μπορεί να αναλάβει να κάνει ο ίδιος τα ψώνια αντί για μας και να μας γλιτώσει και από αυτόν τον κόπο.

Προσωποποιημένα μενού

 Ο Γιάννης συνεργάζεται με διατροφολόγο, που μπορεί να μας προτείνει πιάτα και μενού ανάλογα και με τις πραγματικές διατροφικές μας ανάγκες, τις οποίες συχνά αγνοούμε στην ταχύτητα της καθημερινότητας

Όσα θα μάθουμε

Παράλληλα με το ίδιο το μαγείρεμα, ο Γιάννης, με την ιδιότητά του ως Τεχνικός Τροφίμων, μπορεί να μας δώσει πολύτιμες συμβουλές για τη διαδικασία της συντήρησης των τροφίμων στο ψυγείο και τα ράφια μας, μια πολύ «ζόρικη» υπόθεση που συχνά μας ταλαιπωρεί, με συνέπεια να μην αποθηκεύουμε σωστά τα τρόφιμα και να «χάνουμε» τις θρεπτικές τους ουσίες ή και τα ίδια.

Λίγα Λόγια Από τον Γιάννη

Άρχισα να μαγειρεύω στα 15 μου, «βάζοντας ένα χεράκι» στην κουζίνα του σπιτιού. Τελειώνοντας το σχολείο, αποφάσισα να σπουδάσω Τεχνολογία Τροφίμων. Παράλληλα με τις σπουδές , μπήκα πιο βαθιά στην κουζίνα, όταν η οικογένειά μου άνοιξε το 1997 το μεζεδοπωλείο «Καλλίγευστον» στο Γύθειο, το οποίο δουλέψαμε ως το 2000. Πήρα το πτυχίο μου και ξεκίνησα να εργάζομαι ως Τεχνολόγος Τροφίμων, δουλειά η οποία μου αρέσει πάρα πολύ αλλά η κουζίνα αρχίζει να με κερδίζει. Μαγείρευα όλο και συχνότερα, με το μεράκι του ερασιτέχνη, αξιοποιώντας και εφαρμόζοντας όμως στην πράξη τις γνώσεις για τις διαδικασίες παραγωγής των τροφίμων που είχα από τις σπουδές και έπαιρνα μέσα από τη δουλειά μου στις εταιρίες τροφίμων. Σταδιακά άρχισα να συνειδητοποιώ ότι η μαγειρική πορσφέρει χαρά και απόλαυση στους φίλους μου. Μαζευόμασταν στα τραπέζια -έκανα πολλά τραπέζια στο σπίτι μου- και πάνω από το φαγητό περνούσαμε καλά. Το μαγείρεμα έγινε μέρος μιας ευρύτερης κοινωνικής διαδικασίας. Έγινε αγαπημένη κατάσταση (για μένα αλλά και τους φίλους). Οι φίλοι μου μάλιστα, ήταν αυτοί που με παρότρυναν να κάνω αυτό που ούτως ή άλλως ήξερα και ο ίδιος ότι ήθελα αλλά δίσταζα: να μαγειρεύω επαγγελματικά. «Το έχεις, γιατί δεν το αξιοποιείς ;» «Θες να έρχεσαι σπίτι μας να μας μαγειρεύεις και να σε πληρώνουμε;»

«Θες να έρχεσαι σπίτι μας να μας μαγειρεύεις και να σε πληρώνουμε;»

With a little help from my chef
Κοιτώντας τα ψώνια πριν το μαγείρεμα

Από την Τεχνολογία Τροφίμων στη μαγειρική

Από το 2002 ως το 2012, δούλεψα σε εταιρίες παραγωγής τροφίμων και συνεργάστηκα ως εξωτερικός συνεργάτης σε μεγάλο φάσμα της παραγωγής (από κρέατα, ψάρια και σφολιάτες  ως  δίκτυα διανομής τροφίμων, σούπερ μάρκετ και εστιατόρια).

Από το «Κονσερβοκούτι» στο «Bread and Roses»

Το 2013 μπήκα ως επαγγελματίας στην κουζίνα συμμετέχοντας στη δημιουργία του συνεργατικού «Κονσερβοκούτι» στη Νεάπολη Εξαρχείων, το οποίο έγινε αγαπημένο στέκι πολλών ανθρώπων. Μαγείρευα  εκεί σταθερά μέχρι το 2020, όταν το μεζεδοπωλείο μας  χτυπήθηκε από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Μετακόμισα επαγγελματικά στο επίσης συνεργατικό «Bread and Roses» στην Ομόνοια, μέσα στη στοά της Πανεπιστημίου 64, όπου θα με βρείτε να  μαγειρεύω ακόμα.

Τώρα, ήρθε η ώρα για να ξαναμαζευτούμε «γύρω από ένα τραπέζι»

Μέσα από την καθημερινότητα, με δύο παιδιά πλέον στο δημοτικό, βλέπω ότι οι ανάγκες της οικογένειας μου και των ανθρώπων γύρω μου έχουν αλλάξει.  Η  έλλειψη χρόνου που όλοι έχουμε «παλεύει» με  την επιθυμία μας για ποιοτικό φαγητό με λογικό κόστος σε καθημερινή βάση. Έτσι σκέφτηκα να κάνω πράξη και εκείνη την αρχική ιδέα τους:

 «Μήπως να έρχεσαι σπίτι μας να μαγειρεύεις;».

Και έτσι γεννήθηκε το «With a little help from my chef»

Close
Copyright © 2022 ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΣΑΝΑΚΟΣ. Made with by Manolis.